Információk

Az ideológia blog célja a tévhitek feloszlatása, az ideológiák megismerése, a helyzet felmérése és a szűklátókörűség csökkentése, oldaltól függetlenül.

Kérdésed, észrevételed van? Kommentelj!

Friss topikok

Archívum

A pártok általában egy tiszta ideológia mellett állnak ki és ez alapján cselekednek, fő bázisuk is ennek támogatóiból áll. Vajon tényleg így van?

 A válasz: nem. A helyzet bonyolultabb, vannak ideológia nélküli és kevert ideológiával rendelkező pártok. Sőt, a kristálytisztán egy ideológiájúak sem a valódi ideológiát követik, csak annak köntöse mögött bújnak el a szavazatok/támogatottság érdekében.

A helyzetet a magyar politika kiválóan mintázza. A nagyobb pártokról gyakorlatilag elmondható ez:

Fidesz & KDNP - nemzeti külső, antiglobalista vonásokkal, mindemellett szélsőségesen ingadozó politika, legfőbb vonal az "aki nincs velünk, az ellenünk van". Hol meghunyászkodó, hol aggresszíven támadó. Látszatideológia.

MSZP & DK - látszólagos szocialista, szegénypárti nézetek, de lényegi politikában szintén az "aki nincs velünk, az ellenünk van" található meg. Fő profilja a Fidesz-ellenesség, ami abban merül ki, hogy ha ők valamit tesznek, az MSZP az ellenkezőjét teszi (és fordítva). Látszatideológia.

Jobbik - nemzeti külső, antiglobalista vonásokkal, de a radikálisabb szélén rasszista és antiszemita hangokkal. Szintén megfigyelhető az "aki nincs velünk, az ellenünk van". Kevert ideológia.

LMP - liberális és zöld (környezetvédő) külső, látszattevékenységek, (mindeddig) érdemi aktivitás nélkül. Jellemzője a "mi senki mellett sem állunk". Kevert látszadideológia.

 

Hamarosan: az ideológiamentes politika hatásai.

Címkék: politika magyarország ideológia magyar politika ideológiamentes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ideologiak.blog.hu/api/trackback/id/tr404208803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása